Het park en de tuinen

Doepark Nooterhof, natuurbeleving voor jong en oud. Een verrassende locatie in Zwolle met verschillende tuinen, een waterspeeltuin, een Keltische bomencirkel en het Earthship. Een leuke plek om met de familie een middagje door te brengen.

Doepark Nooterhof is een park dat bruist van de natuuractiviteiten. Natuurliefhebbers, gezinnen, schoolkinderen, leerlingen en studenten, maar ook medewerkers van bedrijven en instellingen, kunnen hier leren van en over natuur en milieu.

Earthship

In het hart van het park staat het Earthship, het toonbeeld van duurzaam bouwen. Initiatiefnemer is SWZ, die ter ere van hun 100 jarig bestaan samen met Landstede en veel vrijwilligers het Earthship van de grond af aan opbouwde. Ecoarchitect Michael Reynolds maakte in zijn ontwerp zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke en gebruikte materialen. Ruim 1000 autobanden, 6000 conservenblikjes en 7000 flessen vormen de bouwstenen voor dit bijzondere klimaatneutrale gebouw.

Educatief
Het park heeft een educatief karakter. Door de verschillende onderdelen kom je als bezoeker  in aanraking met natuur, milieu en duurzaamheid. Dat begint al buiten het park met de Zandwetering. Die is aangelegd met langzaam oplopende oevers, zodat er een grotere diversiteit aan planten groeit en ook amfibieën hier een plaats vinden. Midden in de Zandwetering, op een eilandje, staat de vleermuizenkelder. Deze is niet toegankelijk.

Als je het park binnenloopt valt natuurlijk direct het Earthship op. Links daarvan zit het amfitheater, geschikt voor buitenvoorstellingen. Al verder lopend kom je bij de twee waterspeeltuinen van de Nooterhof. Een voor de allerkleinsten, met stromend water en veel kiezels en keien, en een voor de wat oudere kinderen.

Zij kunnen met handkracht op diverse manieren water verplaatsen. De waterspeeltuinen zijn dankzij een bijdrage van het Waterschap Groot Salland tot stand gekomen.

In de Keltische bomencirkel, ingericht naar oud gebruik van de Kelten, kun je te weten komen welke boom bij jouw geboortedag hoort en welke karaktereigenschappen daar dan weer bij horen.

 

 

 

 

 

 

Oudere kinderen spelen en ravotten in de totemspeelplaats. Even verderop loop je de vlinder- en bijentuin in, met de nectarkroeg. Je kunt hier vlinders tellen en daarmee een bijdrage leveren aan klimaatonderzoek. Ook de Tuin van de Vergeten Groenten is een bezoekje waard. Hier kweken de tuinvrijwilligers verschillende groenten van vroeger en nu. Rabarber, snijbiet, schorseneren, bonen, koolsoorten: het groeit hier allemaal. De groenten worden gebruikt in het theehuis.

Tegenover de Tuin van de Vergeten Groenten bevindt zich het tuintje van Landstede Kinderopvang, het Nooterhofje. Hier kunnen kinderen hun natuurgevoel ontwikkelen. 

Tuinen
Er zijn verschillende soorten tuinen aangelegd, zoals een kruidentuin, een boerentuin en een tuin met ‘vergeten’ groentes. Ook bessen, kruisbessen en verschillende soorten appelbomen zijn aangeplant. De tuinen worden verzorgd door vrijwilligers van Landstede.

Klik hier voor een gefilmde impressie van Doepark Nooterhof.

Het Theehuis
Het Theehuis Earthship is niet alleen een bezoek waard vanwege zijn locatie in het Earthship, maar ook door het aangeboden assortiment. Streekproducten en bijzondere theesoorten vormen de basis. De streekgebonden gerechten en producten komen van bedrijven uit het Overijsselse Vechtdal en de directe omgeving. Gasten van het theehuis hebben een royale keuze uit verschillende theesoorten die voorzien zijn van het keurmerk Max Havelaar en/of het EKO keurmerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Toegankelijkheid
Het Doepark is goed toegankelijk voor mensen met een beperking en gebruikers van een rolstoel.
 

Openingstijden

 

 Kalender

< maart 2017 >
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
© 2017 Landstede